Steunouder Gouda

Informatie

Boelekade 1
2806 AS Gouda
440
0629223990

Contactpersoon

Laura Onstenk
gouda@steunouder.nl
0629223990
Impressie afbeelding van de organisatie

Over deze organisatie

Een steunouder is een vrijwilliger die een gezin ondersteunt door het kind/de kinderen van dit gezin een ochtend of een middag op te vangen. Ouders kunnen soms door allerlei oorzaken de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) moeilijk alleen aan. Bijvoorbeeld door psychische klachten, ziekte, een kind dat wat meer aandacht nodig heeft, of andere moeilijke omstandigheden. Dan dreigen ze overbelast te raken.

Als er geen familieleden of vrienden zijn die ouders kunnen ondersteunen, kunnen zij een beroep doen op een steunouder. Een steunouder is geen pleegouder of hulpverlener, maar een soort oom­/tante of opa/oma waar het kind even terecht kan. De kinderen die bij een steunouder komen, blijven gewoon bij hun ouders wonen. In de tijd dat hun kind(eren) bij de steunouder zijn, kunnen de ouders even op adem komen, of dingen doen waarbij de aanwezigheid van kinderen niet zo handig is.

De kinderen genieten vaak erg van de tijd bij de steunouder. Ook zien we regelmatig dat ze sprongen maken in hun ontwikkeling dankzij de activiteiten die de steunouder met ze onderneemt. Het bijzondere is, dat dit helemaal geen bijzondere dingen hoeven te zijn: even naar de speeltuin om de hoek, of een boodschapje doen is al voldoende.

Dit filmpje geeft een aardig beeld van hoe een steunoudermatch eruit kan zien.

Steunouder is bedoeld voor gezinnen die in Gouda wonen, met kinderen van 0 tot ongeveer 13 jaar oud. De steunouders wonen meestal ook in Gouda. In enkele gevallen wonen zij in de randgemeenten, maar dan hebben zij voldoende mogelijkheden om het kind op te halen en weer thuis te brengen.

Steunouder wordt in Gouda uitgevoerd door Kwadraad Maatschappelijk Werk. De Steunoudercoördinator doet de screening van de vrijwilligers, maakt kennis met de gezinnen die graag een steunouder willen, en verzorgt de matching tussen de gezinnen.

Helpt u bij

Doelgroepen

  • Kinderen
  • Ouders